
به گزارش خبرنگار
معاونت حقوقی و امورمجلس صداوسیما، در نشست علنی امروز (سه شنبه، 23 دی ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی کلیات طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار با 186 رأی موافق، 22 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 228 نماینده حاضر در صحن علنی موافقت کردند.
طرح توسعه فولاد ۲ شوری شد
دکتر محمدباقر قالیباف در نشست علنی امروز (سه شنبه، 23 دی ماه) مجلس شورای اسلامی، پس از تصویب کلیات طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره ای فولاد با رویکرد اصلاح سیاست های تنظیم بازار در صحن علنی گفت: با توجه به این که این موضوع حساسیت ویژه ای دارد و کمیسیون صنایع و معادن درخواست 2 شوری شدن این طرح را دارد، طبق ماده 139 آئین نامه داخلی طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره ای فولاد با رویکرد اصلاح سیاست های تنظیم بازار برای بررسی بیشتر به کمیسیون ارجاع می شود.
فیروزی: طرح مجلس موجب اصلاح سیاستهای تنظیم بازار خواهد شد
رحمتالله فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی امروز (سهشنبه 23 دی) گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستای تنظیم بازار را قرائت کرد.
وی در توضیحات خود افزود: این طرح که به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع شده است مورد بحث و بررسی اعضای کمیسیون قرار گرفته و مذاکرات متعددی با حضور نمایندگان، کارشناسان مرکز پژوهشها، کارشناسان بخشهای مختلف دولت و بخش خصوصی صورت گرفته است.
سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: بعد از بحثهای متعدد در کمیسیون صنایع و معدن مجلس در تاریخ 11 آبان سال 99 با اصلاحاتی در عنوان و طرح به تصویب رسید و گزارش آن طبق قانون آئیننامه داخلی مجلس تقدیم هیأت رئیسه شده است.
نادران: نباید هزینه آشفتگی بازار فولاد بر دوش مجلس بیفتد
الیاس نادران نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی امروز (سه شنبه 23 دی ماه 99) در جلسه علنی و بعد از قرائت گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار و به عنوان مخالف این طرح اظهار داشت: باید موضوع بازار فولاد و اتفاقات آن کاملا روشن و شفاف شود. این در حالی است که طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار 5 ماده دارد که باید بررسی کنیم آیا نیت طراحان را تأمین میکند.
وی افزود: تعدادی سامانه در طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار نام برده شده است؛ وقتی ما در یک قانون یک سامانه را بیان میکنیم عملا به آن وجاهت قانونی دادهایم و سپس آن وزارتخانه و ارگان به سمت تشکیل سازمان رفته و ما به ازای آن تکالیف و ساختار برای مجلس مینویسند؛ چراکه ما در قانون اسم آن سامانه را ذکر کردهایم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ماده 2 طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار تصریح کرد: در این ماده امکان معاملات خرد و فروش محصولات فولادی فراهم شده که معنایش آن است که اگر مقداری فولاد برای ساخت یک خانه در روستا نیاز باشد باید آن فرد به بورس مراجعه کند، ضمن این که در این ماه اعلام شده که باید واحدهای خرد تأمین کننده زنجیره فولاد تعاونی تشکیل دهند که الزام تعیین شده برای آنها عملا ایجاد م حدودیت است.
نادران با اشاره به ماده 3 طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار خاطرنشان کرد: در این ماده گفته شده که عرضه داخلی فولاد هفتگی است و تصمیم گیری در مورد صادرات هم ماهانه صورت میگیرد و این در حالی است که این هفتگی و ماهانه بودن قابل تطبیق نیست. همچنین در این طرح عنوان شده که کمیتهای تشکیل شود تا تصمیم گیری در این باره اتخاذ شود، البته این کمیته اعضایی دارد که نماینده مجلس یکی از اعضای آن است.
وی گفت: حضور نماینده مجلس بدون حق رأی در این کمیته عملا موجب میشود او شریک تصمیمات اجرایی و عملیاتی شود و اگر فردا روزی هر ایرادی در بازار فولاد پیش بیاید میگویند مجلس در جریان بوده است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دخالت مجلس در بازار در این سطح رأی که بخواهد برای بازار داخلی و خارجی تصمیم گیری کند وجاهت ندارد.
نادران افزود: دولت هنوز نسبت به تشکیل سامانه تجارت دچار تعارض و عدم تصمیمگیری است، زیرا هنوز باگهای این موضوع حل و فصل نشده است و نباید هزینه این کار بر دوش مجلس بیفتد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بهتر است نمایندگان مجلس یا به کلیات این طرح رأی ندهند و یا آن را دو شوری کرده و ایرادات این طرح را سریعا برطرف کنند.
طاهری: گردش مالی 900 هزار میلیارد تومانی بازار محصولات فولادی
مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی امروز (سهشنبه 23 دی) بعد از قرائت گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار به عنوان موافق این طرح اظهار داشت: زنجیره فولاد مایه مباهات کشور شده و در شرایط تحریمی فعلی و خودکفایی در این زنجیره و صادرات و تأمین نیازهای ارزی کشور قابل تقدیر است.
وی افزود: حجم مالی و گردش مالی بسیار بالایی در زنجیره فولاد کشور وجود دارد که از ابتدا تا انتهای این زنجیره حدود 900 هزار میلیارد تومان این گردش مالی بوده و تقریبا دو برابر بودجه عمومی کشور است.
نماینده زنجان در مجلس تصریح کرد: باید بررسی کنیم که حجم زیادی سود که حاصل از افزایش هزینه و سود این زنجیره فولاد است به جیب چه کسانی رفته است.
طاهری خاطرنشان کرد: حمایت از زنجیره تولید فولاد برای نمایندگان مجلس مهم است این در حالی است که فولاد کاربردهای وسیعی در ساختمانسازی، خودروسازی و ... دارد.
وی درباره محورهای طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار گفت: فروش داخلی این زنجیره، صادرات و فروش خارجی، سامانه تجارت و همچنین تشکیل کمیتهای برای بررسی مشکلات زنجیره فولاد 4 محور اصلی این طرح است.
وی خاطرنشان کرد: برای آنکه بازار را با ابزارهای موجود کنترل کنیم در فروش داخلی مکلف کردهایم که کل عرضه در بورس باشد و هر کالایی در بورس مشتری نداشت مجاز به صادرات است.
طاهری تأکید کرد: این کار باعث عرضه به اندازه نیاز شده و بخشهای پایانی زنجیره تولید فولاد هم تا زمانی که بازار کشش لازم را داشته باشد امکان صادرات خواهد داشت.
وی گفت: یکی از دلایل آشفتگی بازار فولاد عدم رصد به ویژه رصد انبارهای فولادی است.
نماینده زنجان در مجلس گفت: میانگین عرضه فولاد در بورس 30 درصد است که بقیه آن خارج از بورس عرضه شده است و شفافیت لازم را در این زنجیره نمیبینیم.
طاهری خاطرنشان کرد: انبار فروش، دریافت مواد اولیه و عرضه در بازار هم شفاف نیست.
وی گفت: بحث امضاءهای طلایی و تصمیمگیری اشخاص در کمیته ویژهای مورد بررسی قرار میگیرد ولی عملا اهداف طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار شفافیت بیشتر است.
نماینده زنجان در مجلس در پایان تصریح کرد:هر کالایی در بورس عرضه شود امکان صادرات خواهد داشت.
نظری: چرا باید تعیین قیمت شمش به بازار منطقه و دلار وابسته باشد؟
علیرضا نظری نماینده مردم خمین پس از قرائت کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار در مخالفت با این طرح اظهار داشت: گرچه سیاستهای مداخلهگرایانه دولت در قیمتهای محصولات فولادی موجب شکاف قابل توجهی بین قیمتهای داخلی و جهانی شده و آن را میبینیم اما این مسئله در کنار کاهش ارزش پول ملی موجب رشد صادرات این محصولات شده و افزایش قیمت داخلی و افزایش هزینههای تولید را موجب شده است.
وی افزود: دولت در سنوات اخیر برای کنترل و مهار زنجیره فولاد دست به اقدامات زیادی زده است.
وی گفت: الزام تولیدکنندگان بزرگ به عرضه ماهیانه شمش، ابطال معاملات در بازار بورس کالا که قیمت کالایش فراتر از وزارت صمت است، ایجاد محدودیتهای مختلف برای صادرات واحدهایی که سهم بورس را عرضه نکردهاند و همچنین وضع عوارض 25 درصدی برای سنگ آهن و گنسانتره در حوزه محصولات فولادی است.
نظری خاطرنشان کرد: ضرورت دارد برای ساماندهی بازار فولاد کشور اقدام عاجلی صورت گیرد.
وی گفت:هدف طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار، قطع دست دلالان و عدم فروش مواد اولیه در بازار است ولی این طرح اشکالات متعددی دارد که میتواند معضلاتی را در بازار به وجود آورد.
نماینده مردم خمین در مجلس گفت: این طرح راهکاری برای جلوگیری از رانت اطلاعاتی برای سوداگران پیش بینی نکرده و برای عرضه مازاد در بورس هم کاری نکرده است.
وی افزود: مشکل بعدی در طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار در شیوه نامه عرضه و تقاضاست که قیمت پایه بر اساس درصدی از قیمت شمش در منطقه تعیین شده و عملا وابستگی آن قیمت به دلار است نه به ریال.
سلیمی: 80 هزار میلیارد تومان رانت در بازار فولاد وجود دارد
حجت الاسلام علیرضا سلیمی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاست های تنظیم بازار اظهارداشت: بحث کلی ما این است که آیا مجلس شورای اسلامی قصد ورود به ساماندهی بازار فولاد را دارد یا خیر و در شرایط حاضر ما نباید وارد جزئیات این طرح شویم.
وی بیان کرد: آیا اگر الان مجلس دست روی دست بگذارد و تماشاچی بازار آشفته فولاد باشد، فردا مجلس را متهم نمی کنند؟
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ۸۰ هزار میلیارد تومان رانت در بازار فولاد وجود دارد و مجلس باید جلوی این رانت عظیم را بگیرد.
سلیمی اظهارداشت: سالانه فقط ۴۰ هزار میلیارد تومان گاز یارانه ای به بخش فولاد داده می شود، این در حالی است که دستمزد کارگران ایرانی در بخش فولاد به طور میانگین ۴۰۰ دلار است اما در دنیا دستمزد آنان ۴ هزار دلار است.
نماینده مردم محلات در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین فولاد ۱۰۰ دلار بالاتر از قیمت فوب به مردم عرضه می شود که گرانفروشی فاحش و آشکاری است و سوال آن است که چه کسی الان از قیمت گذاری در بازار فولاد راضی است؟
وی با بیان اینکه امروز متأسفانه بازار فولاد هیچ نوع شفافیتی ندارد، گفت: تولیدکنندگان و مصرف کنندگان از وضع بازار فولاد راضی نیستند و برای ساماندهی این بازار آشفته و قطع دست دلالان باید به کلیات این طرح رأی داده شود و جزئیات آن در کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
صباغیان: لزوم ارائه مشوق های مالیاتی و صادراتی در زنجیره تولید کالا
محمدرضا صباغیان بافقی دیگر مخالف این طرح بود که در بیان دلایل خود گفت: این طرح به بند (ج) ماده 6 احکام دائمی استناد کرده است که هدف این بند، کالاهایی است که در بازار متشکل، سازمان یافته و تحت نظارت پذیرفته می شوند و مورد داد و ستد قرار می گیرند. در واقع اینجا در حال ایجاد الزام هستیم که با احکام دائمی و با اصل 43 قانون اساسی مغایرت دارد و نباید الزام باشد.
نماینده مرم مهریز و بافق و بهاباد و خاتم و ابرکوه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این طرح عوارض را بر حلقه های اولیه این زنجیره ندیده است، از طرفی مشوق های مالیاتی و صادراتی را نیز در حلقه های پایانی نیاورده است. همچنین اعضای هیات مدیره این مجموعه ها ، اعضای ذوب آهن خواهند بود که در آینده برای افراد جزء ایجاد مشکل خواهد کرد و اینکه اجازه ورود بورس های مجازی نیز در این طرح داده نشده است که باید گفت دارای اشکال است.
وی افزود: بر تولیدکنندگان خرد در این طرح، فشارهای زیادی وارد خواهد شد و با توجه به ابهاماتی که در تمام مواد این طرح وجودن دارد، باید کلیات این طرح رد شده و بعد از بررسی های کارشناسانه مطرح شود
تقیپور: مجلس حامی صادرات مازاد فولاد است
رضا تقی پور انوری نیز در این نشست به عنوان آخرین موافق طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار گفت: از اول سال 99 به دلیل عدم تمدید مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی نظارت بر بازار فولاد برداشته شد که فاجعه اقتصادی را شکل داد.
نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس در ادامه با اشاره به رانت 150 تا 180 هزار میلیارد تومانی فولاد عنوان کرد: در 17 میلیون تن شمش، هر کیلو 5 هزار تومان به فروش رفت یعنی 85 هزار میلیارد تومان گرانتر فروخته شده که به جیب دلالان رفته است و ما قصد داریم جلوی این روند را بگیریم.
وی در ادامه با اشاره به عدم عرضه محصولات فولاد در بورس اظهار داشت: این موضوع باعث شد قیمت شمش 102 دلار گرانتر از نرخ جهانی به بازار فروخته شود در حالی که برای تولید آن آب، برق و گاز یارانهای داده میشود.
تقیپور در ادامه تصریح کرد: برخی نگران نحوه صادرات فولاد هستند که باید بگوییم در همه حلقهها صادرات پیشبینی شده است و مازاد عرضه به صورت هفتگی حساب شده و ماهانه به تولیدکنندگان ابلاغ میشود تا محصولات خود را صادر کنند لذا ما از صادرات فولاد نیز حمایت کردهایم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پایان با بیان اینکه هدف ما از این طرح جلوگیری از گرانی بیش از اندازه و غیرمتعارف فولاد است، خاطر نشان کرد: حمایت از تولیدکنندگان در مقابل دلالان در دستور کار ما قرار دارد.